Torbalı merkezli Savunmasan Harp Ar-Ge girişimi, insansız hava araçları alanında geliştirdiği iki yeni sistemle dikkat çekti. Şirket, düşman İHA’larına karşı kitlesel ve düşük maliyetli koruma sağlamayı hedefleyen INFAZ-I ve INFAZ-II adlı sistemlerini tanıttı. Geliştirilen ilk sistem olan INFAZ-I, tamamen otonom çalışma kabiliyetiyle öne çıkıyor. Sistem; kalkış, hedef tespiti ve takip süreçlerini insan müdahalesine ihtiyaç duymadan gerçekleştirebiliyor. INFAZ-I’de 180 derece görüş açısına sahip gündüz kamerası, opsiyonel termal görüntüleyici, ataletsel ölçüm birimleri ve yardımcı sensörlerden oluşan gelişmiş bir sensör paketi bulunuyor. Yapay zekâ destekli analiz sistemi sayesinde hedefleri bağımsız şekilde tespit edip kilitlenebiliyor.
Saatte 250 kilometrenin üzerindeki hızlarda hareket eden hedefleri takip edebilen sistem, patlayıcı kullanmadan doğrudan çarpışma yöntemiyle düşman İHA’larını etkisiz hale getirmek üzere tasarlandı.
INFAZ-II: İmha Versiyonu
Serinin ikinci sistemi olan INFAZ-II, INFAZ-I’in çarpışma temelli yaklaşımına ek olarak patlayıcı başlık ile donatıldı. Bu versiyon, düşman Unsurlarını yalnızca etkisiz hale getirmek yerine tamamen imha etmek amacıyla geliştirildi. Savunmasan tarafından geliştirilen sistemlerin gövdesi endüstriyel 3D yazıcılar kullanılarak üretiliyor. Şirket yetkilileri, tasarımın modüler yapısı sayesinde tam üretim ve montaj sürecinin üç saatten kısa sürede tamamlanabildiğini belirtiyor. Futuristik tasarımıyla dikkat çeken INFAZ serisi, hızlı üretim kapasitesi ve düşük maliyet hedefiyle özellikle sürü saldırılarına karşı savunma alanında yeni bir çözüm sunmayı amaçlıyor.
Savunmasan’ın geliştirdiği bu sistemlerin, Türkiye’nin savunma sanayii ekosisteminde insansız hava araçlarına karşı savunma teknolojileri alanında yeni bir yaklaşım oluşturabileceği değerlendiriliyor.





