Son dönemde Torbalı’da dolandırıcılık girişimlerinde büyük artış yaşanıyor. Her yolu deneyen dolandırıcıların bu seferki tuzağı ise bambaşka. Özellikle yaz aylarında artış gösteren sahte yetkili servis vakaları yeniden hortladı. Vatandaşlar, beyaz eşyalarını tamir ettirmek isterken büyük mağduriyetler yaşamaya hatta dolandırılmaya başladı. Torbalı’da da dolandırıcılık girişimlerinin olduğu öğrenilirken yetkililer ise dolandırıcılık vakaları artınca vatandaşları uyardı. Vatandaşların aldatıcı uygulamalardan zarar görmemesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) 'www.servis.gov.tr' geliştirildiği hatırlatılarak, "Buradan ürünlere ait yetkili servis bililerine hızlı ve güvenli biçimde ulaşmak mümkün" denildi.
NASIL DOLANDIRIYORLAR?
Birçok elektronik ürün grubunda bakım, onarım ve montaj hizmetleri yaptırmak isteyen vatandaşlar, bu hizmetleri almak için genellikle internet arama motorlarına giriyor. Dolandırıcılar, sponsorlu reklamlar aracılığıyla arama motorlarında 'üst' sıralarda çıkıyor. Arama motorundan yetkili servis arayan vatandaşlar, üst sıradaki linki tıkladığında, üretici ya da ithalatçı firmaların marka ve logolarını izinsiz kullanarak kendilerini 'yetkili servis' gibi tanıtan dolandırıcılarla karşılaşıyor. Bu dolandırıcılar, orijinal olmayan yedek parçalar kullanıp, ürünün garanti dışı kalmasını sağlıyor. Yetersiz ya da hatalı müdahale nedeniyle ürüne zarar veriyor. Tamirat ya hiç yapmıyor ya da eksik yapıyor. Yüksek ve haksız servis ücretleri alıyor. Hatta bazı durumlarda uzaktan erişim bahanesiyle kişisel verilere dahi ulaşıyor. Vatandaş mağdur olduğunu daha sonra anlıyor.
BAKANLIK UYARDI
Ticaret Bakanlığı, 'yetkili servis' adı altında dolandırıcılık yapanlar hakkında vatandaşları uyarırken, yapılan çalışmalarla ilgili de bilgilendirdi. Ürünün üretici veya ithalatçı firma bilgisinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiği belirtilirken, "İnternet aramalarında ulaşılan servis bilgilerinin doğruluğu firma resmi internet sitesi veya SERBİS üzerinden doğrulanmalıdır. Tüketicilerimiz, şüpheli durumlarda veya sahte servis girişimleriyle karşılaştıklarında; Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesi aracılığıyla şikâyet ve ihbarda bulunabilirler" denildi.