Belçikalı Collinet ailesinin sahibi olduğu Carmeuse Grup bünyesinde olan Kimtaş Kireç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Torbalı’da açmak istediği yeni ocak için ÇED süreci başlamıştı. Toplam 30 hektar alanda çalışmaları yapacak olan şirketin ruhsat (ÇED) alanı içerisinde ocak sahası, malzeme, pasa ve bitkisel toprak stok sahaları yer alacak. Bölge halkının tamamen karşı çıktığı ocak ile ilgili Torbalı Belediyesi’nde bugün önemli bir zirve gerçekleşti. Bölgede yere alan Yeniköy, Ahmetli, Özbey, Sağlık ve Kaplancık mahalle muhtarlarının katılım sağladığı toplantıda Torbalı Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Volkan Coşkuner, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yiğit Taşer ve Torbalı Belediyesi Muhtarlar Masası Başkanı Bahadır Kun, muhtarlara önemli bilgilendirmelerde bulundu.
NASIL BİR YOL İZLENECEK
Belediye yetkilileri bölgede bulunan zeytin ağaçları, yeraltı suları, Torbalı’nın antik tarihine ışık tutan Metropolis Antik Kent başta olmak üzere çevreye büyük bir zarar verecek olan maden ocağı için itiraz edilmesi gerektiğini belirtti. ÇED sürecinde başta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İzmir İl Kültür Müdürlüğü’nün vereceği kararların önemli bir etken olacağı belirtilirken, ocağın bölgeye vereceği zararların en doğru bir şekilde ilgili müdürlüklere aktarılmasının önemine dikkat çekildi. Öte yandan 13 Şubat Perşembe günü saat 11:00’de Yeniköy Mahallesi Örnek Köy Kıraathanesi’nde gerçekleşecek olan bilgilendirme toplantısında bölge sakinlerinin yoğun bir katılım sağlayarak dirençli bir şekilde karşı çıkılması gerektiği belirtildi.
GELECEĞİMİZİ KARARTMAK İSTEMİYORUZ
Tarıma, yeraltı sularına, zeytin ağaçlarına ve Torbalı’nın antik tarihine ışık tutan Metropolis Antik Kenti’ne büyük zararlar vermesi beklenen taş ocağına karşı destek beklediklerini belirten 5 mahalle muhtarı, tüm ilçe sakinlerini Perşembe günü gerçekleşecek olan ÇED toplantısına katılması için çağrıda bulundu. Mahalle muhtarları ortak yapmış oldukları açıklamada “Biz geleceğimizi karartmak istemiyoruz. Yapılan ocak benim mahalle sınırlarımda bulunuyor ama bölgede bulunan 5 mahalle bu ocaktan direkt etkilenecek. Ayrıca ocağın oluşturacağı hava kirliliğini ise bütün Torbalı soluyacak. Bölgede bulunan zeytin ağaçları ocağın kurulmasıyla birlikte tamamen yok olacak” dedi.
GEÇMİŞİMİZE DE GELECEĞİMİZE DE SAHİP ÇIKALIM
Türkiye’nin dört bir yanına yazlık ve kışlık sebzelerin bu bölgeden gittiğini belirten muhtarlar, “Ocak sonrası burada çok fazla yüksek tonajlı araç sirkülasyonu olacak. Patlamalar ve bu araçlar tarım ürünlerimize doğrudan zarar verecek. Ayrıca Metropolis Antik Kenti’ne sadece 1,5 kilometre uzaklıkta olacak olan bu ocak tarihimizin dibine dinamit döşeyecek. Patlatmalar nedeniyle Metropolis’te çatlamalar olacak belki de yıkılmalar meydana gelecek. Bu kadar önemli sorunlara neden olacak olan ocağı biz istemiyoruz. Perşembe günü gerçekleştireceğimiz ÇED toplantısına da tüm ilçe sakinlerinin katılmasını ve bize destek olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Muhtarlar Derneği Başkanı Atatekin Doğan da ÇED süreci boyunca dernek olarak bölge halkına destek olacaklarını ve ocağın bertaraf edilmesi için çalışmalara destek olacaklarını belirtti.