Sultan Baba Türbesi adıyla bilinen üç ayrı türbe Türkiye’nin farklı illerinde bulunuyor. Bunlardan ilki ve en tanınmış olanı Kocaeli’nin Değirmendere Beldesi’ne bağlı Örçün Köyü’nde yer alıyor. Buradaki zatın İbrahim Ethem (KS) olduğu, lakabının Sultan Baba olarak bilindiği ifade ediliyor. Ailesiyle birlikte Sinop’tan geldiği, Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşadığı düşünülüyor. İbrahim Ethem (KS)’nin Kocaeli’de ormanlık bir alanda zaviye, hamam ve evler yaptırarak bölgeyi imar ettiği, Anadolu’nun vatan olma sürecinde manevi hizmetlerde bulunduğu belirtiliyor. II. Beyazıt Han’ın bu zaviyeyi Evkaf Defteri’ne Derviş Baba Zaviyesi olarak yazdırdığı ve Sultan Baba’nın mülkü haline getirdiği aktarılıyor.
TORBALI’DAKİ SULTAN BABA TÜRBESİ
Sultan Baba adıyla bilinen bir diğer türbe Torbalı'da bulunuyor. Bu türbedeki zat hakkında kesin bilgi bulunmadığı, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvâ-yi Milliye yandaşlarına manevi destek veren bir evliya olduğuna dair rivayetler olduğu aktarılıyor. Kendisi Sultan Baba olarak anılıyor. Şu an bulunduğu yerin klasik anlamda bir türbe değil, yeşile boyanmış uzun bir kabir görünümünde olduğu belirtiliyor. Dikkat çekici bir çevre düzenlemesi ile tarihi veya sanatsal bir yapı- eser bulunmadığı ifade ediliyor. Yatır günümüzde etkin olduğu ve ziyarete açık bulunduğu bilgisi paylaşılıyor.
YALOVA’DAKİ SULTAN BABA KABRİ
Sultan Baba Türbesi, Hacı İhsan Tamgüney’in kabri ile karıştırılmaması gereken bir diğer mezarla da anılıyor. Hacı İhsan Tamgüney’in de lakabının Sultan Baba olduğu ifade edilirken, kabrinin Yalova’da bulunduğu ve kendisinin 24 Kasım 1991 tarihinde vefat ettiği belirtiliyor.
TORBALI’DAKİ RİVAYETLER
Torbalı’daki yatır, özellikle cuma günleri yoğun ziyaretçi alıyor. Vatandaşlar Sultan Baba’ya adak adayarak dua ediyor. Yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir mezara defnedildiği belirtilen Sultan Baba’nın kim olduğu konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor.
Bir rivayete göre Sultan Baba’nın Kurtuluş Savaşı sırasında Torbalı ahalisindeki Kuvâ-yi Milliye çetelerine manevi destek vermek amacıyla Torbalı’ya geldiği aktarılıyor. Bir başka rivayete göre ise İstanbul’un fethinden sonra Torbalı’ya göç ettiği ifade ediliyor. (Ege Telgraf)





