Türkiye’nin en çok zeytin ağacı varlığına sahip ilçelerden olan Torbalı’da, zeytin hasat sezonu sürüyor. Var yılı olmasına rağmen yağmur yağmaması nedeniyle zor günler geçiren üretici için ziraat mühendisleri önemli uyarılarda bulundu. Hasat sonrası yapılmaması gerekenlerle ilgili değerlendirmeler yapan Ziraat Mühendisi Mustafa Kıvrak, üreticileri dikkatli olmaya davet ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Mustafa Kıvrak, hasat sonrası zeytin ağaçlarının budanmaması ve gübre atılmaması tavsiyesinde bulundu. Hasat sırasında ağaçların bazı dallarının kırılabileceğine işaret eden Kıvrak, bunların düzgünce kesilebileceğine parmak bastı. 

HASADIN ARDINDAN BUDAMA YAPILMAMALI!

Zeytin hasadı sonrası budama yapılmaması gerektiğini aktaran Kıvrak, "Budama yara açmak demektir. Bu yaralar halen daha uyumayan ağaç için yara yeridir. Bu yara yeri kışın donlarına maruz kalırsa çatlayabilir. Bu çatlamaların ilerlemesi ağacın içinin boşalmasına neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bir şirket daha iflas bayrağını çekti Bir şirket daha iflas bayrağını çekti

AĞAÇLAR SOĞUĞUN ETKİSİNDEN KORUNMALI

Zeytin ağacını kışın soğuğun etkisinden korumak için yapılması gerekenlerden söz eden Kıvrak, şunları kaydetti: "Bakırlı ilaçlar sıvı bakır ve bordo bulamacı olarak ikiye ayrılır. Hava sıcaklığına bağlı olarak bordo bulamacı 18 derecenin altında atılmalıdır. Kışa girerken bakır olarak bordo bulamacının tercih edilmesinin sebebi kireç ve göztaşının birlikte atılmasıdır. Bu nedenle toz olarak atılan bordo bulamacı kışın soğuk etkisinden zeytin ağacını daha iyi korumaktadır."

HASAT SONRASI GÜBRE ATILMAMALI!

Hasadın ardından gübre atılmasının da yanlış uygulamalar arasında yer aldığını dile getiren Kıvrak, "Boşuna atılmış olur. Kışın yağmurları gübrelerimizi yıkar. Kış uykusuna yatmasını engeller. Kış dinlenmesini yapamayan zeytinler daha az verim verirler. Bordo bulamacı üzerinde kaplama olduğu için daha hızlı uykuya yatmasını sağlar" sözlerini kaydetti.

YAĞMURUN DAHA İYİ İŞLEMESİ İÇİN GEREKENLER

Hasadın ardından yağmurların daha iyi işlemesi adına yapılması gerekenleri de anlatan Kıvrak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bahçe içi setler düzeltilmelidir. Su yolları onarılmalıdır. Damlama boruları toplanmalıdır. Yabancı otların kontrolü yapılmalıdır. Sürüm yapılmadan otlar toprakta tutulmalıdır. Kış soğuklarının toprağın iç kısımlarına inmemesi için yabancı otlar örtü vazifesi görmektedir. Ayrıca aşırı yağışlarda erozyonu engellemektedir."

Editör: Sefa Yıldırım