Eline dikiş atıldı! Eline dikiş atıldı!

Torbalı’da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan ayakkabı tamirciliğini 55 yıldır sürdüren Gani Tetik, mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. 15 yaşında sektöre adım atan ve yıllarca ustalarının yanında çalışarak işi öğrenen Tetik, bugün hala aynı tutkuyla işini sürdürüyor. Ancak meslek, eleman yetişmemesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ertuğrul Mahallesi’nde, Torbalı Kaymakamlığı’nın karşısındaki Açelya Kundura’nın sahibi olan Tetik, mesleğine olan bağlılığını şu sözlerle dile getirdi: “Ben bu işe 15 yaşında başladım. Ustamı dikkatle izleyerek mesleği öğrendim. Kendi iş yerimi açtım ve 55 yıldır severek çalışıyorum.”

ÇIRAK YETİŞMİYOR, MESLEK KAYBOLUYOR

Gani Tetik, en büyük sorunun çırak bulamamak olduğunu gazetemize aktardı. Yeni neslin bu tür mesleklere ilgi göstermediğini belirten Tetik, “Eskiden bizler ustalarımızın yanında yıllarca çalışarak mesleği öğrenirdik. Şimdi gençler masa başı işler istiyor. Çırak yetiştiremezsek bu meslek tamamen yok olacak” diye konuştu. Ayakkabı tamirciliğinin teknolojiye ve fabrikasyon üretime yenik düşmeye başladığını ifade eden Tetik, “Eskiden insanlar ayakkabılarını uzun yıllar giyerdi ve tamir ettirirdi. Son yıllarda tamir kültürü azalmıştı ama artık tekrar canlanmaya başladı. Çünkü ayakkabı fiyatları çok arttı. İnsanlar yeni almak yerine tamir ettirmeyi tercih ediyor” dedi.

“BU MESLEK ÖLMEYECEK”

Torbalı’da ayakkabı tamirciliği yapan usta sayısının çok azaldığını vurgulayan Tetik, mesleğin geleceği konusunda endişeli. “Bu meslek ölmemeli, ancak çırak yetişmezse unutulacak. Ben elimden geldiğince devam ettireceğim ama bizden sonra ne olur bilemiyorum” diyerek yetkililere ve gençlere çağrıda bulundu. Torbalı’da sayıları giderek azalan geleneksel mesleklerden biri olan ayakkabı tamirciliğinin yaşatılması için çırak yetiştirilmesi gerektiğini belirten Tetik, “Bu iş sabır ve ustalık istiyor. Keşke gençler de ilgilense, yoksa bu meslek tamamen kaybolacak” diyerek sözlerini noktaladı.