Torbalı’da dün görsel bir şölen yaşandı. İzmir'in Torbalı ilçesinden görülen, Nif Dağı üzerinde  kümülonimbus bulutlarının oluştuğu görüntülendi.

Başarılı iş adamı İkbal’e umut oldu Başarılı iş adamı İkbal’e umut oldu

KÜMÜLONİMBUS BULUTLARI NEDİR?

Peki İzmir'in semalarında görülen bu bulutlar neyin nesidir, bir bakalım... Kümülonimbus (Cb), dikey olarak yükselen ve büyüyen kümülüs bulutlarının oluşturduğu konvektif fırtına bulutudur. Genellikle tabanı 4 kilometrenin altında bulunur. Kümülonimbus, tek başına, gruplar halinde veya soğuk cephe hattı boyunca termodinamik kararsızlık sonucu kümülüs congestus bulutundan gelişebilir.

Kümülonimbus bulutu, hafif rüzgarlı veya durgun bir havada tek bir konvektif hücreden oluşuyorsa genellikle kısa süreli sağanak yağışlara neden olur. Diğer kümüliform bulutlar gibi, kümülonimbus bulutları da konveksiyon sonucu yukarı doğru taşınan hava parselleri ile beslenir. Yağış üretmeye başladığında, yağmurun yanı sıra buharlaşma nedeniyle hava ısısını kaybeder ve aşağı yönlü hava hareketi gelişir. Bu durum, kümülonimbus bulutunun ömrünü kısaltır; önce kümülüs congestus bulutlarına bölünür ve sonra cirrus spissatus, altostratus ve stratocumulus bulutlarına dönüşerek kaybolur.

Rüzgarın yeterince güçlü olduğu bölgelerde gelişen kümülonimbuslar daha ısrarcı ve etkilidir çünkü aşağı ve yukarı yönlü hava akımları birbirinden bağımsızdır. Bu nedenle, ömürleri tek bir konvektif hücredeki gibi kısa olmaz. Atmosferin üst seviyelerinde rüzgarın açısal değişimi mevcutsa, bu bulutların hortum ve hamleli rüzgarlar oluşturma olasılığı daha yüksektir. Hortumlar, yüksek rotasyon gücüne sahip kümülonimbus bulutlarının altında görülür. Öte yandan, tropikal fırtınalarda, yüksek rotasyon gücüne sahip kümülonimbusların sıcak okyanuslar üzerinde daha gelişmiş bir formudur ve bu fırtınalar coriolis kuvveti etkisiyle kasırgalara dönüşebilirler.

Editör: İbrahim Danış