Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilçede önemli zararlara yol açabilen karantina etmenlerine karşı mücadelesine aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda, Ziraat Mühendisleri tarafından kiraz ağaçlarında görülen ve ciddi verim kayıplarına neden olabilen Meyve Monilyası (Monilinia spp.) hastalığına yönelik numune alım çalışmaları gerçekleştirildi. İlçede meyvecilik açısından büyük öneme sahip olan kiraz üretimini tehdit eden bu hastalığa karşı yürütülen çalışmalarda, çiçek ve meyve döneminde ağaçlarda yapılan kontroller sonucunda şüpheli örnekler toplanarak laboratuvar analizleri için gönderildi. Özellikle çiçek monilyası evresinde ortaya çıkan enfeksiyonların, meyve dönemine kadar devam ederek ciddi zararlar oluşturabildiği belirtildi.
NASIL MÜCADELE EDİLMELİ
Kayısı, şeftali, erik, kiraz ve vişne gibi sert çekirdekli meyvelerde görülen çiçek monilyası hastalığı, mücadele edilmediğinde önemli düzeyde zarara yol açabiliyor. Kayıpları en aza indirmenin yolu ise doğru zamanda yapılacak uygulamalardan geçiyor. Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası hastalığı (Monilinia laxa=Sclerotinia laxa); kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademde önemli kayıplara yol açabilen fungal bir hastalık. Hastalık etmeni fungus konukçu bitkinin özellikle çiçek, çiçek sapı ve sürgünlerinde zarar oluşturuyor.
Yağışlarla çevreye yayılıyor
Bahar aylarında püstüller halindeki spor kitleleri, yağmur damlaları ve sarsıntıyla çevreye yayılıyor. Nemli havalarda çiçekler üzerinde spor kitleleri gözle görülebilirken, enfeksiyona uğramış çiçekler kahverengi bir renk alıyor. İlerleyen zamanlarda ise hasta çiçekler çiçek sapları üzerinde kıvrılıp kuruyarak zamk akıntısı ile birlikte dallar üzerinde asılı kalıyor. Hastalık çiçeklerin yanı sıra yaprakları da enfekte edebiliyor. Kurumuş çiçekler ve yapraklar kış ve ilkbahar ayları süresince dallarda asılı kaldıkları takdirde gelecek dönem enfeksiyonlarına da kaynaklık edebiliyor.
Sürgünlerin kurumasına yol açıyor
Hastalık etmeni çiçekten sonra çiçek sapından sürgün ve dallara da bulaşıyor. Hastalık ince sürgünlerin tamamen kurumasına, kalın sürgünlerde ve dallarda ise kanser yararları oluşmasına ve dalların uçtan geriye doğru kurumasına yol açıyor. Yağışlı ve nemli hava koşullarında kanser yaraları üzerinde zamklama da görülüyor.
İlaçlama zamanına dikkat
Hastalık etmeni yağışlarla birlikte yayılım gösterdiği için yağışın fazla olduğu yıllarda hastalık şiddetinin yüksek olma ihtimaline karşı kültürel tedbirlere özel bir dikkat göstermek gerekiyor. Bunun için öncelikle hastalığın görüldüğü alanlarda enfekteli yaprak, sürgün ve dalların kesilerek imha edilmesi gerek.