Torbalı’da pamuk hasadı geçtiğimiz hafta başladı. Çiftçiler  6 ay süren emeğinin ardından hasatlarını gerçekleştiriyor.  Bu sene binlerce dekarlık alana ekimi yapılan pamuk da hastalık riskine karşı üreticiler, bütün önlemleri aldı. Sulama ve ilaçlamanın yapıldığı pamuk ekili tarım arazilerinde hasat devam ederken, fabrikaların verdiği fiyatlar ise üreticiyi hüsrana uğrattı. Maliyeti yaklaşık 27,5 lira civarlarında olan pamukta üreticiye teklif edilen fiyatlar ise 22-23 lira bandında. Üretici ise fiyatların daha da yükselmesi gerektiğini belirterek, fiyatların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

ÜRETİCİ İSYANDA

İlçede çiftçilik yapan Ahmet Tokgöz, pamuk üretimiyle ilgili yaşadığı zorlukları dile getirdi. Yıllardır çiftçilik yapan Tokgöz, “Sezon hiç iç açıcı değil. Fiyatlar sürekli düşüyor. Pamuk ücretleri şu anda 22 bandında, kendimiz çalıştığımız için ayaktayız yoksa işçi çalıştırsak karşılamamız pek mümkün değil. Emekliyim, eşim de emekli, bizim emekli maaşımız bize yeter. Ben bu zorluklara rağmen her zaman ülkeme katma değer üretmeye çalışıyorum, devlet kalkınsın diye ama devlet bizim kolumuzdan tutup destek sağlamıyor” diye konuştu.

Bölge sakinlerinden Torbalı Belediyesi’ne ve Büyükşehir’e teşekkür Bölge sakinlerinden Torbalı Belediyesi’ne ve Büyükşehir’e teşekkür

“KENDİ İŞİM AMA SEVEREK YAPMIYORUM”

Tarımda karşılaştığı zorlukları aktaran Tokgöz, “Beyaz sinek, dikenli kurt türedi, hasadı düşürdü, ilaçlarımızı attık, öylelikle yok ettik. Çiftçinin hali hiç iç açıcı değil. Zorunlu olarak topluyorum, bu hasadı yaparken zevk alamıyorum. Kendi işim ama severek yapmıyorum. Eskiden gece gündüz çalışırdık, çalıştığımızın karşılığını alırdık; eski heves yok. Geçen senenin buğdayı var elimde, satamıyorum, bir de fiyatını aynı fiyattan satıyorum. Çiftçinin Allah yardımcısı olsun. Hevesim kırıldı, bu şekilde giderse seneye çiftçilik yapmayacağım. Çalışarak batacağıma bu işi bırakırım, emekliyim zaten onunla yaşarım. Çiftçiliğin eski tadı kalmadı” ifadelerini kullandı.

“DESTEK SAĞLANSIN”

Tokgöz, devletin çiftçilere destek sağlaması gerektiğini vurgulayarak, “2 yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilecek olması basit bir konu değil. Her halükarda çiftçiden maliyet çıkıyor. Devlet bir an önce çiftçiye el atsın, destek sağlasın. Yoksa böyle giderse çiftçilik bitecek ve ülke daha fazla dışa bağlı hale gelecek” dedi.

Editör: Ömer Dur