Enerji Günlüğü Torbalı’da kurulacak olan Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) tesisinde yılda 144 bin ton yakıt üretilmesi planlanıyor. Lion Atık tarafından İzmir İli, Torbalı İlçesinde “Tehlikeli Atık Ön İşlem, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme, ATY (Atıktan Türetilmiş Yakıt) Tesisi” projesinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında 120.000 ton/yıl kapasiteli Tehlikeli Atıkların Ön İşlem Ünitesi, 120.000 ton/yıl kapasiteli Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme Ünitesi ve 144.000 ton/yıl kapasiteli ATY (Atıktan Türetilmiş Yakıt) Tesisi’nin işletilmesi planlanıyor. Ayrıca işletilmesi planlanan tesiste ilave olarak kullanılması planlanan Atık Su Arıtma Tesisi kapasitesi 10 m3 olacak. Tehlikeli Atık Ön İşlem Ünitesi Yıkama Ünitesi’nde tank hacmi 4,5 m3 olacak. Yine maksimum 0,5 MWt ısıl güce sahip Elektrikli Su Buharı Üreticisi kullanılacak. “Tehlikeli Atık Ön İşlem Ünitesi”’nde proseste ve Atık Su Arıtma Tesisi’nde kullanılacak kimyasallar 6 m2’lik alanda depolanacak.
TEHLİKELİ ATIKLAR GERİ KAZANILACAK
Tehlikeli Atık Ön İşlem Tesisi’ne gelen atıklar işlenmek, geri kazanılmak ve depolanmak üzere çeşitli ünitelere gönderilecek. Bu ünitelerde yıkama-durulama- kurutma, kesme, parçalama vs. işlemlerinden geçerken az miktarda atık (kırılmış/incelmiş malzeme vb.) oluşacak. Oluşacak bu atıklar; tesis bünyesinde planlanan prosese uygun şekilde geri kazanımı mümkün atıklar olduğundan, tesis dışına verilmeyecek, tesis içerisinde tekrar değerlendirilecek. Tesise alınacak hammadde (atık) miktarının faaliyet sahibinden alınan bilgiler ışığında % 85 arasında verim ile geri kazanılacağı öngörülüyor.
ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR GERİ DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme Tesisi’ne gelen atıklar işlenmek ve depolanmak üzere çeşitli ünitelere gönderilecek. Bu ünitelerde yıkama-durulama- kurutma, kesme, parçalama vs. işlemlerinden geçerken az miktarda atık (kırılmış/incelmiş malzeme vb.) oluşacak. Oluşacak bu atıklar tesis içerisinde tekrar değerlendirilecek.