Mobilya sektörünün buluşma noktası MODEKO Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı, kapılarını 34’üncü kez açtı. 35 ülkeden 25 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi gelmesinin beklendiği MODEKO'nun açılış töreni, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapolu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  İYİ Parti İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz,  Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Taklacı, NOBEL EXPO Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, EFOR Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen'in katılımıyla gerçekleşti. Konuşmaların ardından protokol, açılış kurdelesini kesti.

KASAPOĞLU:YEREL YÖNETİM İLE İŞ BİRLİĞİ İLE EL ELE ÇALIŞACAĞIZ

Bakan Kasapoğlu, İzmir’in marka şehir olduğunu ifade ederek Torbalı OSB’nin sektöre ciddi bir soluk borusu açacağını da kaydetti. Kasapoğlu açıklamasında “İzmir her alanda marka şehir, Spor markası güçlü bir şehir. Üniversiteleriyle gençlik şehri... İzmir için bir aradayız. Marka değerini yıldızını nasıl daha yükseklere taşırız gayemiz bu. Enerji fuarı da çok anlamlıydı. Mobilya sektöründe, konuşmacılar güzel işler yapıldığını söylediler bu anlamdaki hedefleri devlet ve hükümet olarak sanayicilerin iş insanlarının yanında olarak gerçekleştireceğiz. Torbalı OSB’de süreç tamamlandı ve bu 6 bin istihdam demek. Bilişim Vadisi’ni geçtiğimiz günlerde hizmete açtık. Gençleri her alanda desteklemek için önemli bir adım attık. Önemli hedeflerimizden biri su sporları bunları birlikte gerçekleştireceğiz. Yerel yönetim ile iş birliği ile el ele çalışacağız. Ülkenin ihracat potansiyeli açısından nereden nereye geldik? Gerçekleştirdiğimiz kadar potansiyelimiz var. Daha güçlü destek ortaya koyacağız. İş insanlarımızın çabaları hayranlıkla takip ettiğim çabalar. Değerli emekçileri tebrik ediyorum. Emekçi kardeşlerimizin çabalarını görmezden gelemeyiz. Fuarın ülkenin geleceği için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

SOYER: HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLARI AŞMAK

Yılların sorununa çözüm sözü unutuldu Yılların sorununa çözüm sözü unutuldu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ise fuarlara verilen destek ile mobilya iharacatında ciddi bir aşama kaydettiklerini belirterek “Ülkemiz mobilya sektöründe çok büyük üretim ve ihracat potansiyeline sahip. Bizim hedefimiz bu potansiyeli, çok daha iyi yerlere taşımak. MODEKO fuarımız işte bu noktada sektörümüze büyük bir değer katıyor. 2021 yılında ülkemizin mobilya sektöründeki ihracatı 4,3 milyar dolardı ve tüm zamanların rekoru kırılmıştı. 2022 yılında sektöre İzmir’den verdiğimiz destekle sektörün ihracat hacminde yeni bir rekor kırmayı hedefledik. Bunun için odalarımız, birliklerimiz ve üreticilerimizle birbirimize kenetlendik. Ve başardık… Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin geçen yıla ilişkin açıkladığı ihracat verilerine göre ülkemizin mobilya ihracatı yüzde 11.2 artarak 4.8 milyar dolar oldu. Şimdi hedefimiz 5 milyar doları aşmak. Bu tablo gösteriyor ki mobilya ihracatımız pandemi sonrasında hiç durmadan aralıksız büyüyor. Bu da ülke ekonomimize müthiş katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

ÖZTAŞ: TORBALI KARMA OSB İLE GELİŞECEK

EBSO Sayman Üyesi Aytekin Öztaş ise, “Cumhuriyetin ikinci yüzyıl coşkusuyla İzmir Mobilya Fuarında olmaktan gurur duyuyorum. Mobilya sektörü stratejik bir öneme sahip şehirde 5.sırada yer alsa da Torbalı Ticaret Odası ile gerçekleştirilen Torbalı Karma OSB ile gelişeceğine inanıyorum. İşbirliğini sağlamlaştırmak, yerelde ekonomiyi canlandırmak gibi bu fuarlar katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.

GÜRLE:TORBALI’YA 700 HEKTARLIK ALAN

Torbalı OSB içerisinde 700 hektarlık alanın mobilya sektörüne ayrıldığını dile getiren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, bölge faaliyete geçtiğinde 6 bin kişinin iş sahibi olacağının da altını çizdi. Gürle, “Öncelikle bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Dünya mobilya pastası 500 milyar dolar civarında. Bu rakamdan Çin en büyük payı alıyor. 4 ülke bu sektörde yaptıkları ihracatla dünya mobilyasının yüzde 50’sini sağlıyor. Ülkemize baktığımızda ise mobilyayı ele aldığımızda 4. 8 milyar dolarlık ihracatımız var. İthalatımız da 500 milyon dolar. Geriye dönüp baktığımızda mobilya ihracatımız 1 milyar dolar civarındaydı. Bugün ihracatımız arttı, ithalatımız azaldı. Amacımız ihracatımızı ilk 5 ülke arasına sokmak. Bölgemize baktığımızda ise mobilya sektörü Kısıkköy ve Karabağlar arasında sıkıştı. Sektörümüze 1985 yılından bu yana bir yatırım yapılmadı. Günümüze döndüğümüzde ise uzun çabalar sonucunda Torbalı OSB içerisinde 700 hektarlık bir alanı sektörümüze kazandırdık. Bu 700 hektarlık alan mobilya sektörümüze kısa vadeder nefes aldıracak. Uzun vadede ise yine başka bir alana daha ihtiyacımız olacak. Burası faaliyete geçtiğinde 6 bin kişi iş sahibi olacak. İhracatımızı da yüzde 5 artıracak” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim