Torbalılıların yurtdışı seyahatlerinde "acaba telefon da getirir miyim?" dönemi resmen kapanıyor. IMEI kayıt ücretlerinin 2027 yılında 70 bin liraya dayanacak olması, ilçedeki teknoloji meraklılarının ve sık seyahat edenlerin tüm planlarını altüst etti
Yurtdışından hem tatil yapıp hem de uygun fiyata akıllı telefon getirme hayali kuran Torbalı sakinleri için kötü haberler arka arkaya geliyor. Son yıllarda adeta uçuşa geçen IMEI kayıt ücretleri, yeni yılda yapılacak olası zamlarla birlikte cep yakmaktan öte, bütçeleri tamamen sarsacak bir boyuta ulaşıyor.
Mevcut durumda 54 bin 258 lira olan IMEI kayıt ücretinin, 2027 yılında beklenen yeniden değerleme oranıyla birlikte 69 bin 391 liraya fırlaması bekleniyor. Bu artış, Torbalı'dan yurtdışına çıkmayı planlayan veya akraba vesilesiyle telefon getirtmek isteyen vatandaşların hesaplarını baştan aşağı değiştirdi.
Torbalı'da "Telefon Getirmek" Artık Avantajlı Değil
İlçemizde özellikle yaz aylarında gurbetçi akını yaşanırken veya turistik amaçla yurtdışına giden vatandaşlar, bütçe dostu olması açısından telefon alımını tercih ediyordu. Ancak uzmanlar ve yapılan son hesaplamalar, aradaki fiyat farkının bu devasa harç bedeli karşısında tamamen eridiğini gösteriyor.
TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri doğrultusunda netleşecek olan oranlar, Kasım ayındaki tebliğ ile resmen ilan edilecek. Hesaplamalara göre 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE’nin yüzde 27,89 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, bu durum IMEI ücretlerinin 70 bin liraya yaklaşmasına neden olacak.
Son 6 Yıldaki Korkunç Yükseliş Trendi
Yurtdışından getirilen telefonlara ödenen harcın son yıllarda geçirdiği değişim, durumun vahametini gözler önüne seriyor. Torbalılı tüketicilerin de yakından takip ettiği rakamlar, artışın ne kadar sert olduğunu net bir şekilde özetliyor:
| Yıl | IMEI Kayıt Ücreti |
| 2021 | 2.006 TL |
| 2022 | 2.732 TL |
| 2023 (Ocak) | 2.732 TL |
| 2023 (Temmuz) | 6.091 TL |
| 2024 | 31.692 TL |
| 2025 | 45.614 TL |
| 2026 | 54.258 TL |
| 2027 (Beklenen) | 69.391 TL |
Torbalılı Vatandaşlar Ne Düşünüyor?
İlçemizdeki teknoloji kullanıcıları, son dönemdeki bu fahiş artışlar karşısında tepkili. Birçok vatandaş, yurtdışından telefon almanın artık ekonomik olmaktan çıktığını, tam aksine yerel piyasadan alışveriş yapmanın daha mantıklı bir seçenek haline geldiğini dile getiriyor.
Yurtdışı hayalleriyle telefon alma planı yapan Torbalılılar, açıklanacak kesin rakamları beklerken, yeni yıldan önce kayıt yaptırabilmek adına ellerini çabuk tutmanın yollarını arıyor.




