ÇEKÜL Vakfı ve Torbalı Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen ÇEKÜL Metropolis Doğa ve Kültür Şenliği, doğa, sanat ve ilhamı bir araya getiriyor. Etkinlik, 31 Mayıs Cuma günü, 5000 yıllık tarihiyle büyüleyen Metropolis Antik Kenti’nin eteklerinde gerçekleştirilecek. Şenlikte hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden birbirinden yaratıcı ve öğretici atölyeler yer alacak. Katılımcılar, mum yapımı, kitap ayracı tasarımı, tohum çimlendirme, doğa motiflerinden ilhamla desen çizimi ve taş boyama gibi etkinliklerle hem keyifli vakit geçirecek hem de doğayla iç içe bir deneyim yaşayacak.
Üç Zamanın Sofrasında Buluşma
Kutlamanın ilk günü, geçmişle bugünü aynı sofrada buluşturan bir deneyimle başlayacak. “Köklerden Gelen Lezzet Sofrası” temasıyla hazırlanan tadım sofrası; Neolitik Dönem’den 19. yüzyıla uzanan İzmir mutfağı, Cumhuriyet dönemi lezzetleri ve günümüz gastronomi anlayışını bir araya getiriyor. Başarılı şefler Esen Hünal, Burçak Kazdal, Levon Bağış, Maksut Aşkar, Osman Serdaroğlu, Ozan Kumbasar ve Seray Öztürk yöre kadınlarıyla birlikte menünün her bir öğesini, köklerinden beslenen hikâyesini anlatacaklar.
Atölyelerden Sanata, Hafızayı Canlandıran Buluşmalar
İlk gün ayrıca, seramikten kağıtta geri dönüşüme, taş boyamadan mum yapımına kadar uzanan birçok atölyeyle katılımcılar üretimin bir parçası olacak. Bölgede yeme içme kültüründen aromaterapiye, bitkisel çeşitliliği korumaktan zeytinyağının gizemli dünyasına kadar çeşitli konularda söyleşiler ve paneller de programda yer alıyor.
Kadın Emeği, Yerel Üretim, Ortak Gelecek
Etkinliğin ikinci günü, yerel üreticilerin açacağı “Satış” ve “Tadım” stantlarıyla şenliğin topluluk ruhunu güçlendirecek. TORKEM – Kadın Emeği Platformu kadın üreticileri, el emeği ürünleri ve yöresel tatları katılımcılarla buluşacak. Tire, Ödemiş, Birgi, Beydağ, Bayındır başta olmak üzere çevre ilçelerden de katılım sağlanacak; yerel üretimin sesi, bu tarihi atmosferde yankılanacak.
Antik Kentte Dijital Bir Yolculuk
ÇEKÜL Vakfı’nın 35. yılına özel, yeni medya sanatçısı Ecem Dilan Köse’nin hazırladığı dijital enstalasyon ve canlı performans, ses tasarımcısı Emiran’ın dokunuşlarıyla antik taşlara çağdaş bir nefes verecek. Tarih, sanat ve teknoloji, bu özel gecede ilk kez buluşacak.
Bir Kutlamadan Fazlası: Ortak Hafıza ve Umut
ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ilgın Sözen, 35. yıl şenliğini şöyle tanımlıyor: “Bu şenlik yalnızca bir kutlama değil; doğayla ve kültürel mirasla kurduğumuz bağın ifadesi, kolektif hafızamızı canlı tutmanın bir yolu. Anadolu topraklarının birleştirici gücüne inanıyoruz. 35 yıldır olduğu gibi, yine hep birlikte kök salacağız.”