Torbalı Lotus Psikoloji Uzman Psikolog Ceren Kılıçlı Çetin “Yeni annelerde doğum sonrası depresyon” konulu bir yazı kaleme aldı . Kadınların en mutlu dönemlerinden biri olarak adlandırılan hamilelik ve doğum sonrası dönem, aynı zamanda ruhsal bozuklukların ortaya çıkışı açısından özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bu riskli dönemde ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan en bilineni doğum sonrası depresyondur. Aynı zamanda postpartum depresyon veya lohusalık depresyonu olarak da bilinmektedir.

     Doğum sonrasında anneler ani hormonel değişimler yaşarlar. Aynı zamanda fiziksel duygusal ve davranışsal değişimler de beraberinde gelir. Annelerin bir kısmı doğumla birlikte gelen değişimlere uyum sağlarken, diğerleri bu dönemde ciddi sorunlar yaşayabilir.

Annelik Hüznü

     Annelik hüznü; yeni doğum yapan kadınların önemli bir bölümünün yaşadığı bir durumdur. Annelik hüznü belirtileri doğumdan sonraki 3. veya 4. günde ortaya çıkar ve 1-2 gün ile 15 gün arasında sürebilir. Hafif düzeyde semptomlar görülür ve yeni annelerin büyük çoğunluğu bu süreci yaşar ve atlatır.

Doğum Sonrası Depresyon

     Doğum sonrası depresyonda ise annelik hüznünden farklı olarak belirtiler şiddetli yaşanır ve daha uzun sürer. Doğumdan sonraki 2-8 hafta içinde ortaya çıkar ve 2 hafta-1 yıl sürebilir. Doğum sonrası depresyonun ise annelerin %10-15'ini etkilediği bilinmektedir.

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri

     Her annenin yaşadığı uyku sorunları ve beslenme değişimleri, yorgunluk belirtilerine eşlik eden üzüntü, ağlama, değersizlik, umutsuzluk, karamsarlık, suçluluk duyguları, yalnız kalmayı isteme ve isteksizlik gibi semptomlar görülmektedir. Aynı zamanda dikkat dağınıklığı, kararsızlık, öfkeli olma, yetersizlik, bebeğe karşı ilgisizlik ve intihar düşünceleri görülebilir.

Doğum Sonrası Depresyonun Risk Faktörleri Nelerdir?

-Hamilelik esnasında depresyon

-Hamilelik yaşı

-İstenmeyen hamilelik

-Çocuk sayısı

-Ailede depresyon geçmişi olması

-Sınırlı sosyal destek

-Yalnız yaşamak

-Evlilikte çatışma

-Eğitim düzeyi gibi etkenler annelerin doğum sonrası depresyon yaşaması ile yakından ilişkilidir.

    Özellikle doğum sonrası sosyal destek bir annenin en çok ihtiyaç duyduğu şeydir ve sosyal destek alınmadığında annenin stresi ve kaygısı oldukça artacaktır. Doğum sonrası depresyonu yaşayan annelerde sosyal destek azlığı göze çarpmaktadır. Eşi, annesi ve kayınvalidesi gibi en yakınları tarafından gerekli desteği alamayan annelerde risk daha yüksektir.

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi

     Doğum sonrası depresyonun ne kadar devam edeceği kişiden kişiye göre değişir. Doğum sonrası depresyonu ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi ve psikoterapinin etkisi yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur.

Yeni Anne Ne Zaman Profesyonel Tedavi İçin Başvurmalıdır?

    Tedavi edilmemiş doğum sonrası depresyon yeni anneler ve çocukları için tehlikeli olabilir. Yeni bir anne şu durumlarda profesyonel yardım almalıdır:

-Belirtiler iki haftadan fazla sürerse  

-Günlük durumlarla başa çıkamıyorsa

-Kendisine veya bebeğe zarar vermeyi düşünüyorsa

-Günün çoğunu aşırı endişeli, korkmuş veya panik halinde geçiriyorsa tedavi için başvurulmalıdır.