Gazetemizde ve Egedesonsöz’de yayımlanan “Tek suçları gürültü yapmak… Bakanlık onları katledecek” başlıklı haberde yer alan Torbalı, Dikili gibi ilçelerde yer alan yeşil papağanların öldürüleceği haberi, TBMM gündemine düşmüştü.  Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel’in, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının; Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü TERIAS projesi kapsamında yeşil papağanları gürültü yaptığı gerekçesiyle öldürme projesiyle ilgili soru önergesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi. Sertel’in, “TERIAS Projesi'nden alının 2 milyon 86 bin Euroluk para, papağanları öldüreceğiz gerekçesiyle mi alınmıştır? Bir hayvan gürültü çıkardığı gerekçesiyle o hayvanların öldürülmesi kararı alınabilir mi? Bu hayvanların Türkiye'ye gelişi kendiliğinden göçle olmayıp, belli bölgelerde doğal koşullar içerisinde kendilerinin ürediğini ve doğaya zararlı olmadığını biliyoruz. Ayrıca veteriner hekimlerin vurguladığına göre doğada zararlıları yiyerek doğal denge açısından yararlı olduğu vurgulanmaktadır. Bu konuda bakanlığınızın aksi bir görüşü var mıdır? Kuşların doğal alanları yeni yapılan konutlarla ve inşaatlarla yok edildiği için diğer kuşlar gibi yeşil papağanlar da İzmir'in hemen her yerinde yaşamlarım sürdürmektedir. Bu hayvanlara doğal yaşam alanı yaratmak yerine onları öldürmeyi düşünmek bakanlığınızın asli görevleri arasında mıdır?” sorularına, Bakan Kurum’un imzasıyla şu yanıt geldi:

İŞTE BAKAN MURAT KURUM’UN YANITLARI


1- “AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II Dönemi (2014-2020) Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı kapsamında yürütülen “Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi (TERIAS)” projesi, karasal alanlarda ve iç sularda İstilacı Yabancı Türlerin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Projenin toplam bütçesi 2.086.000 Avro olup, % 85’i AB tarafından karşılanmaktadır. Proje süresi 36 aydır. Projenin nihai faydalanıcısı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olup, Bakanlığımız sadece sözleşme yönetiminden sorumludur.

2) Proje bütçesi; İstilacı Türlerle Mücadele kapsamındaki 1143/2014 sayılı AB Direktifi uyarınca, gerçekleştirilen mevzuat uyumlaştırılması kapsamında, Ülkemiz yerli türlerine ya da ekosistemlerine çeşitli zararlar veren istilacı türlerin araştırılması için bilimsel arazi ve laboratuvar çalışmaları ve bu türlerin kontrol altına alınabilmesi için acil eylem planlarının hazırlanması amacıyla kullanılmaktadır.

3) Proje kapsamında, doğal dağılım gösterdiği ülkeler dışında toplam 41 ülkede çevreye, diğer türlere, ekonomiye veya insan sağlığına zarar verebilme potansiyeline sahip istilacı yabancı tür olarak tanımlanan yeşil papağanların nüfusunun pilot bölgelerde kontrol altına alınmasıyla ilgili çalışmalar yürütülmekte olup, kuşların öldürülmesi söz konusu değildir.

Ayrıca, 04.06.2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren; Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, doğada yaşayan hayvanlar tarafından yapılan gürültüye ilişkin herhangi bir görev ve sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Bakanlığımızca yürütülen iş ve işlemler, sürdürülebilir çevre ile sürdürülebilirliğe ilişkin kalkınma ilkeleri doğrultusunda, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin korunması amacına yöneliktir.

4) Yeşil papağanların tarımsal ürünlere zarar vediği, parazit ve patojen taşıma yoluyla hastalığa sebep olduğu, yerel türlerle yuva ve besin için rekabete girdiği, bazı bölgelerde endemik tür popülasyonunu tehdit ettiği tespit edilmiştir. Ancak, yürütülen proje kapsamında herhangi bir öldürme kararı söz konusu değildir.

5) 1143/2014 sayılı AB Direktifi uyarınca, istilacı yabancı türlerin nüfusunun kontrol altına alınması hususu, bahse konu projenin nihai faydalanıcısı olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluk alanı kapsamında kalmaktadır.